Mindfulness oefeningen

Mindfulness oefeningen zijn gericht op het vergroten van het bewustzijn en de aanwezigheid in het huidige moment. Door mindfulness te oefenen, kun je leren om meer in het moment te leven en je bewust te zijn van je gedachten en gevoelens zonder erover te oordelen. Ze helpen bij het verminderen van stress, het verbeteren van de mentale gezondheid en het verhogen van de levenskwaliteit. 

Het is belangrijk om je bewust te zijn van het huidige moment en je te concentreren op wat je op dat moment doet. Zo kun je een bewuste levensstijl ontwikkelen.

Mindfulness oefeningen voor thuis

Ademhalingsmeditatie

Een goede manier om te beginnen met mindfulness oefeningen is door middel van ademhalingsmeditatie. Deze eenvoudige en ontspannende vorm van meditatie is ideaal voor beginners en kan je helpen om je geest te richten en negatieve gedachten los te laten. Door simpelweg je aandacht te richten op je ademhaling, creëer je meer bewustzijn en rust in je geest en lichaam. Ademhaling meditatie kan je ook een ontspannen gevoel geven en helpt je om meer in het nu te zijn. 

Probeer deze meditatie in het begin 10 tot 15 minuten vol te houden. Verhoog in de weken daarna geleidelijk de meditatie tot 20 à 30 minuten. Probeer dagelijks enkele minuten te besteden aan deze oefening en ervaar de voordelen.

“Wanneer het leven mistig is, het pad onduidelijk en de geest dof, denk dan aan je adem.” “Het heeft de kracht om je de vrede te geven.”
― Amit Ray
Bodyscan

Een andere veelgebruikte mindfulness techniek is de bodyscan. Je scant bewust elke centimeter van je lichaam, van je tenen tot je hoofd, als onderdeel van deze ontspannende oefening. Je doet dit door je objectief bewust te zijn van hoe elk deel van je lichaam aanvoelt. 

Om je lichaam beter te begrijpen en de vele voordelen ervan te plukken, kun je proberen de bodyscan regelmatig uit te voeren. Het helpt lichamelijke stress en pijn te verlichten en is een geweldige manier om te ontspannen en je te concentreren op het hier en nu.

Dankbaarheidsmeditatie

Probeer dankbaarheidsmeditatie te beoefenen door een rustige plek te zoeken en je te concentreren op de zegeningen in je leven. Dat kunnen de mensen in je directe omgeving zijn, maar ook onbeduidende zaken als een mooie zonsondergang of een kopje thee. Je laat de gevoelens van dankbaarheid en vreugde over je heen spoelen terwijl je deze dingen overweegt. 

Elke dag enige tijd besteden aan dankbaarheidsmeditatie kan je helpen je meer bewust te worden van de goede dingen in je leven.

Creëer rust en ruimte in je hoofd

Leer praktische korte oefningen die je helpen om direct stress te verminderen, meer te genieten en in het hier en nu te zijn. 

Ga naar Mindfulness Training
Investeren in eigen ontwikkeling

Hopelijk helpen deze mindfulness oefeningen je meer bewust te worden van het moment en stress te verminderen. Als je dieper in mindfulness wilt duiken en deze praktijk verder wilt integreren in je dagelijks leven, bekijk dan de verschillende mindfulness boeken die er zijn. 

Wil je investeren in je eigen ontwikkeling, overweeg dan een mindfulness training, zodat je nog meer innerlijke rust en balans leert vinden.

Werken aan gezondheid en welzijn

Is mindfulness niet jouw ding? Geen probleem! Er zijn talloze manieren om aan je gezondheid en welzijn te werken. Wat dacht je bijvoorbeeld van Yoga Nidra? Neem een kijkje en ontdek welke stijl bij jou past!

Winkelwagen