Yoga Nidra gevaarlijk?

In het algemeen wordt Yoga Nidra beschouwd als een veilige practice die stress en angst kan verminderen, de slaapkwaliteit kan verbeteren en een algemeen gevoel van welzijn kan bevorderen. 

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat Yoga Nidra gevaarlijk is. Yoga Nidra is een ontspanningstechniek die vaak wordt gebruikt in combinatie met yoga of meditatie. Het bestaat uit een reeks geleide meditatieoefeningen die bedoeld zijn om diepe ontspanning en bewustzijn te bereiken. 

Echter kunnen sommige mensen ongemak voelen tijdens Yoga Nidra, specifiek met een voorgeschiedenis van angststoornissen of posttraumatische stressstoornis. Als je een psychische aandoening hebt zoals angst of depressie, raadpleeg dan een arts of therapeut voordat je begint met deze vorm van yoga.

Waarom dan wél Yoga Nidra?

Yoga Nidra kan vele voordelen hebben voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Het is wetenschappelijk bewezen dat Yoga Nidra burn-out en angstklachten vermindert. Wil je nog meer wetenschappelijk bewijs? Lees dan hier verder. Hier zijn enkele redenen waarom Yoga Nidra nuttig kan zijn:

 • Het kan de kwaliteit van de slaap verbeteren en slapeloosheid verminderen;
 • Het kan helpen de concentratie en focus te verbeteren;
 • Het kan leiden tot een gevoel van diepe vrede en ontspanning;
 • Het kan creativiteit en energie bevorderen;
 • Het kan het immuunsysteem versterken;
 • Het kan angst en depressie helpen verminderen!

» Ga naar Yoga Nidra

yoga nidra gevaarlijk

Slaap meditatie

Een bekende oefening in Yoga Nidra waarbij we een bijzondere ‘slaap meditatie’  beoefenen wordt aangeduid als ‘Savasana’. In deze houding liggen we ‘doodstil’ op onze rug.

Stappenplan beoefenen Savasana

 • Ga op je rug liggen met je benen iets uit elkaar en je armen naast je lichaam, handpalmen naar boven gericht.
 • Sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling. Adem diep en langzaam in en uit door je neus.
 • Begin bij je tenen en werk omhoog naar je hoofd, span elk deel van je lichaam kort aan en laat het dan los. Dit helpt je bewust te worden en elk deel van je lichaam los te laten.
 • Concentreer je op je ademhaling en probeer je gedachten los te laten. Als je gedachten beginnen af te dwalen, breng ze dan zachtjes terug naar je ademhaling.
 • Blijf zo minstens vijf tot tien minuten ademen.
 • Wanneer je klaar bent om uit Savasana te komen, begin dan langzaam uw vingers en tenen te bewegen, rol dan op uw rechterzij en blijf even liggen voordat u langzaam overeind komt.

Als je geïnteresseerd bent in het leren van verschillende Yoga Nidra-oefeningen, is het volgen van een Yoga Nidra-training een geweldige manier om meer te ontdekken over deze techniek.

“Savasana is a pose of total relaxation — making the effort to be still.”
― B.K.S. Iyengar, yoga leraar en auteur

Diepe staat van ontspanning en bewustzijn

Ben je op zoek naar een diepe staat van ontspanning en bewustzijn? Dan kan Yoga Nidra zeker de moeite waard zijn om te proberen! Is Yoga Nidra toch niet iets voor jou? Geen probleem! Als je een breed scala aan yogastijlen, lengtes en intensiteiten wilt, is het online yoga platform misschien iets voor jou. 

Tot slot, zijn er talloze manieren om aan je gezondheid en welzijn te werken. Wat dacht je  bijvoorbeeld van deze mindfulness oefeningen? Neem een kijkje en zie welke het beste bij jou past!

Veelgestelde vragen
We hebben de meest gestelde vragen en antwoorden voor je op een rijtje gezet.

Yoga Nidra wordt over het algemeen als veilig beschouwd, maar sommige mensen kunnen lichte bijwerkingen ervaren, zoals slaperigheid, vermoeidheid, duizeligheid of hoofdpijn. Het is belangrijk deze methode rustig en aandachtig uit te voeren.

Ja, yoga Nidra kan je helpen beter te slapen door je lichaam te ontspannen en je gedachten te kalmeren. Het kan helpen bij het verminderen van spanning en angst, wat resulteert in een betere slaap.

Yoga Nidra kan tot diepe ontspanning leiden, echter kunnen sommige mensen zich hierdoor na de beoefening slaperig of vermoeid voelen. Dit is echter normaal en verdwijnt over het algemeen snel.

Mogelijk vind je dit ook interessant
Yoga oefeningen voor ouderen

Het beoefenen van yoga kan mensen van alle leeftijden ten goede komen, maar yoga kan vooral gunstig zijn voor ouderen. Hier zijn enkele redenen waarom

Lees meer