Mindfulness oefeningen met muziek

Mindfulness oefeningen met muziek kunnen een effectieve manier zijn om mindfulness te beoefenen. Mindfulness en muziek zijn een effectieve combinatie om stress te verminderen en het welzijn te verbeteren. In dit blog geven we een aantal suggesties voor mindfulness met muziek

De voordelen van muziek

Muziek biedt vele voordelen op het gebied van gezondheid en het verminderen van stress. Het kan helpen de lichamelijke rust te bevorderen zonder dat daar bewuste inspanning voor nodig is, de stemming te verbeteren, de ademhaling te vertragen en andere stressfactoren te verminderen. 

Mindfulness-oefeningen met muziek kunnen op verschillende manieren worden gedaan, bijvoorbeeld door je zittend of liggend te concentreren op de melodie, het ritme of verschillende instrumenten.

mindfulness-oefening-met-muziek

Kiezen van de juiste muziek

Maar hoe kies je de juiste muziek om je mindfulness-oefeningen te ondersteunen? Zoek naar nummers met een rustige en kalmerende sfeer, zonder storende factoren of teksten. Het is van belang om muziek te selecteren die bij je past.

Hier zijn enkele suggesties:

 • “Weightless” van Marconi Union
 • “Oceanside” van The Album Leaf
 • “Spiegel im Spiegel” van Arvo Pärt
 • “Gymnopédie No.1” van Erik Satie
 • “Clair de Lune” van Claude Debussy
 • “Adagio for Strings” van Samuel Barber
 • “Jesu, Joy of Man’s Desiring” van Johann Sebastian Bach
 • “Fantasia on a Theme by Thomas Tallis” van Ralph Vaughan Williams
 • “Luminous Spaces” van Jon Hopkins en Kelly Lee Owens

Starten met Mindfulness oefeningen

Ben je op zoek naar een effectieve combinatie om stress te verminderen? Dan kunnen Mindfulness oefeningen met muziek zeker de moeite waard zijn om te proberen! Creëer een rustige ruimte, zet je favoriete mindfulness muziek aan, en begin met het beoefenen van mindfulness om stress te verminderen en welzijn te bevorderen. Wil je je verder verdiepen in mindfulness? Dan zijn deze mindfulness oefeningen iets voor jou.

Is Mindfulness toch niets voor jou? Geen probleem! Wil je een gevarieerd aanbod aan yogastijlen, lengtes en intensiteiten, dan is het online yoga platform wellicht iets voor jou.

Tot slot, zijn er talloze manieren om aan je gezondheid en welzijn te werken. Wat dacht je bijvoorbeeld van Yoga Nidra? Neem een kijkje en zie welke stijl het beste bij jou past!

Veelgestelde vragen
We hebben de meest gestelde vragen en antwoorden voor je op een rijtje gezet.

Een mindfulness training is gewoonlijk een gestructureerde cursus onder leiding van een mindfulness instructeur die een opleiding in mindfulness heeft gevolgd. Een inleiding, theoretische achtergrond, praktische toepassingen, en meditatie activiteiten zoals aandacht voor de ademhaling, bodyscan, of zittende meditatie maken allemaal deel uit van het programma. De training duurt gewoonlijk 8 weken en omvat beoefening van mindfulnessactiviteiten.

Bekijk Mindfulness training »

Meditatie is een techniek om je geest tot rust te brengen en je aandacht te richten op één enkel onderwerp, zoals ademhaling.

Mindfulness is een bredere benadering die zich richt op het huidige bewustzijn zonder oordeel. Dit kan zowel door meditatie als door simpelweg aandacht te schenken aan je waarnemingen, emoties en gedachten in het dagelijks leven.

Kortom, meditatie is een techniek om je geest tot rust te brengen, en mindfulness is een levensstijl waarbij je actief aanwezig bent in het moment.

De meest voorkomende mindfulness technieken zijn:

 1. Mindfulness meditatie: dit is de meest bekende vorm van mindfulness, waarbij je zonder oordeel je aandacht richt op je ademhaling of een object.
 2. Bodyscan: deze methode houdt in dat je het lichaam systematisch scant en de aandacht richt op verschillende delen van het lichaam.
 3. Yoga: deze methode mengt fysieke activiteiten met mindfulness en is een effectieve techniek om stress te verminderen.

Bekijk Mindfulness oefeningen »

Mogelijk vind je dit ook interessant
Yoga oefeningen voor ouderen

Het beoefenen van yoga kan mensen van alle leeftijden ten goede komen, maar yoga kan vooral gunstig zijn voor ouderen. Hier zijn enkele redenen waarom

Lees meer
Winkelwagen